Borstamputatie en Reconstructie: Direct of Later?

Borstamputatie en Reconstructie: Direct of Later?

Een borstamputatie is een ingrijpende chirurgische procedure die vaak wordt uitgevoerd als onderdeel van de behandeling van borstkanker. Deze procedure kan leiden tot emotionele en fysieke veranderingen bij vrouwen die hiermee te maken krijgen. Een van de belangrijkste keuzes die vrouwen moeten maken, is of ze een borstreconstructie willen ondergaan en zo ja, wanneer ze dat willen doen. In dit artikel bespreken we de opties voor borstamputatie en reconstructie, zowel direct als later.

Borstamputatie: Wat houdt het in?

Een borstamputatie, ook wel bekend als een mastectomie, is een operatie waarbij de hele borst wordt verwijderd. Dit kan eenzijdig zijn, waarbij alleen de aangetaste borst wordt verwijderd, of dubbel, waarbij beide borsten worden verwijderd. Een mastectomie kan een levensreddende ingreep zijn om de verspreiding van borstkanker te voorkomen of om de behandeling ervan te vergemakkelijken.

Reconstructieopties: Direct versus Later

Directe Reconstructie

Bij een directe borstreconstructie wordt de reconstructie onmiddellijk na de mastectomie uitgevoerd. Dit betekent dat de vrouw na de operatie wakker wordt met een gereconstrueerde borst of borsten. Er zijn verschillende voordelen aan directe reconstructie, waaronder:

 1. Minder operaties: Omdat de reconstructie onmiddellijk wordt uitgevoerd, zijn er over het algemeen minder chirurgische ingrepen nodig dan bij latere reconstructie.
 2. Psychologisch welzijn: Voor sommige vrouwen kan het hebben van een gereconstrueerde borst meteen na de amputatie helpen bij het behouden van hun zelfbeeld en emotioneel welzijn.
 3. Kortere hersteltijd: Aangezien beide procedures in één keer worden uitgevoerd, kan de hersteltijd over het algemeen korter zijn dan bij latere reconstructie.

 

Latere Reconstructie

Bij latere reconstructie kiezen vrouwen ervoor om de borstreconstructie op een later tijdstip te laten uitvoeren, soms maanden of zelfs jaren na de mastectomie. Enkele redenen waarom vrouwen voor latere reconstructie kunnen kiezen zijn onder andere:

 1. Tijd om te genezen: Na de mastectomie hebben vrouwen de tijd om lichamelijk en emotioneel te genezen voordat ze een reconstructie ondergaan.
 2. Behandelingskeuzes: Soms moeten aanvullende behandelingen, zoals bestraling of chemotherapie, eerst worden voltooid voordat reconstructie veilig kan worden uitgevoerd.
 3. Persoonlijke overwegingen: Sommige vrouwen hebben eenvoudigweg meer tijd nodig om te beslissen welk type reconstructie ze willen of om zich voor te bereiden op de procedure.

 

Welke Reconstructiemethoden zijn er?

Er zijn verschillende methoden voor borstreconstructie, waaronder:

 1. Implantaten: Hierbij worden siliconen- of zoutwaterimplantaten gebruikt om de vorm van de borst te herstellen.
 2. Lichaamseigen weefsel: Deze procedure maakt gebruik van huid en vet van elders in het lichaam, zoals de buik of dijen, om een nieuwe borst te construeren. Dit wordt vaak aangeduid als een “DIEP-flap” of “TRAM-flap” -reconstructie.
 3. Hybride reconstructie: Sommige vrouwen kiezen voor een combinatie van implantaten en lichaamseigen weefsel om het beste resultaat te bereiken.

 

Overwegingen bij de Keuze voor Reconstructie

Het kiezen van het juiste moment voor borstreconstructie is een zeer persoonlijke beslissing en moet worden genomen in overleg met een medisch team dat gespecialiseerd is in borstkankerbehandeling en reconstructie. Enkele belangrijke overwegingen zijn onder andere:

 • Gezondheidstoestand: De algehele gezondheidstoestand van de patiënt speelt een rol bij de beslissing over het juiste moment voor reconstructie.
 • Behandelingsplan: Het behandelingsplan voor borstkanker kan invloed hebben op de timing van de reconstructie.
 • Persoonlijke voorkeur: De persoonlijke voorkeur van de patiënt en haar emotionele welzijn zijn cruciale factoren.

 

Conclusie

Het kiezen tussen directe of latere borstreconstructie na een mastectomie is een belangrijke beslissing voor vrouwen met borstkanker. Het is essentieel om met het medische team te overleggen en alle opties te bespreken om de beste keuze te maken op basis van individuele behoeften en omstandigheden. Elke vrouw heeft recht op een behandeling en reconstructie die haar lichamelijk en emotioneel herstel ondersteunt.

Delen

Meer blogs

error: Content is protected !!