Hormonale Onbalans en het Risico op Borstkanker

 

Hormonale Onbalans en het Risico op Borstkanker

Borstkanker: het is een term die we helaas maar al te vaak horen en een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen wereldwijd blijft. Terwijl wetenschappers en artsen de complexiteit van deze ziekte blijven onderzoeken, wordt duidelijk dat hormonen een sleutelrol spelen in het ontstaan en de ontwikkeling van borstkanker. In deze blog duiken we dieper in de complexe relatie tussen hormonen, voeding en levensstijl, en bekijken we hoe het ketogeen dieet en periodiek vasten kunnen bijdragen aan het handhaven van een gezonde hormoonbalans.

 

Wat is Hormoonbalans?

Hormoonbalans is van essentieel belang voor onze gezondheid en verwijst naar de juiste niveaus en verhoudingen van hormonen in ons lichaam. Deze hormonen, zoals insuline, oestrogeen, progesteron, testosteron en schildklierhormonen, spelen een rol bij het reguleren van diverse biologische processen, van metabolisme en groei tot reproductie en stressrespons. Wanneer deze hormonen uit balans zijn, kan dit leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, waaronder gewichtstoename, stemmingswisselingen, slaapproblemen en zelfs ernstige aandoeningen zoals diabetes en borstkanker.

Hormonen: De Regisseurs van het Lichaam

Hormonen fungeren als boodschappers in ons lichaam en zijn verantwoordelijk voor het coördineren van talloze biologische processen. Bij borstkanker spelen twee hormonen, oestrogeen en progesteron, een cruciale rol. Deze hormonen worden geproduceerd in de eierstokken en zijn betrokken bij de ontwikkeling en groei van borstweefsel.

Hormonale Onbalans en het Risico op Borstkanker

Borstkanker is complex en wordt beïnvloed door talloze factoren. Hormonale onbalans is echter een van de belangrijkste. Hier kijken we naar twee hormonen, oestrogeen en progesteron, en hun relatie met borstkanker:

Oestrogeen en Borstkanker: Oestrogeen wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van borstkanker. Wanneer oestrogeenreceptoren op het oppervlak van borstcellen worden geactiveerd, kan dit ongecontroleerde celgroei en -deling veroorzaken, een kenmerk van kanker. Ongeveer 70% van de borstkankerpatiënten heeft tumoren met oestrogeenreceptoren, en hormoontherapie wordt vaak gebruikt om de effecten van oestrogeen te blokkeren.

Progesteron en Borstkanker: Progesteron speelt ook een rol bij borstkanker, vooral bij tumoren die zowel oestrogeen- als progesteronreceptoren hebben. Een evenwichtige hormoonspiegel is van vitaal belang voor de gezondheid van vrouwen. Wanneer hormonen uit balans raken, kunnen symptomen optreden en kan het risico op borstkanker toenemen.

 

Symptomen van Hormonale Onbalans bij Vrouwen

Hormonen reguleren essentiële functies in het vrouwelijk lichaam, en wanneer ze uit balans zijn, kunnen diverse symptomen optreden, waaronder:

 1. Menstruatiestoornissen: Onregelmatige cycli, hevige menstruatie of het uitblijven van de menstruatie.
 2. Opvliegers en Nachtelijk Zweten: Typisch tijdens de menopauze, maar kunnen ook voorkomen bij andere hormonale disbalansen.
 3. Gewichtsschommelingen: Onverklaarbare gewichtstoename of moeilijkheden om gewicht te verliezen.
 4. Huid- en Haarproblemen: Acne, overmatige haargroei (hirsutisme), haaruitval en huiduitslag.
 5. Stemmingswisselingen: Stemmingsschommelingen, depressie, prikkelbaarheid en angst.
 6. Vermoeidheid: Chronische vermoeidheid en gebrek aan energie.
 7. Slaapproblemen: Slapeloosheid of moeilijkheden om in slaap te vallen en te blijven slapen.
 8. Veranderingen in de Borsten: Pijnlijke of gevoelige borsten.
 9. Vaginale Droogheid: Dit kan ongemak tijdens seks veroorzaken.
 10. Veranderingen in Libido: Verminderd seksueel verlangen.
 11. Spijsverteringsproblemen: Maagklachten en onregelmatige stoelgang.
 12. Osteoporose: Verlies van botdichtheid, vooral na de menopauze.
 13. Hartkloppingen: Onregelmatige hartslag of het gevoel van hartoverslagen.
 14. Hoofdpijn en Migraine: Hormonale schommelingen kunnen hoofdpijn en migraine veroorzaken of verergeren.

 

Voeding, Levensstijl en Hormoonontregeling

Helaas zijn er tal van factoren in onze moderne levensstijl en voedingsgewoonten die de hormoonbalans kunnen verstoren. Enkele belangrijke boosdoeners zijn:

Voeding:

 • Koolhydraten: Overmatige consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat insulineresistentie kan veroorzaken. Dit kan gewichtstoename en diabetes type 2 bevorderen.
 • Ongezonde Vetten: Verzadigde en transvetten kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken, wat hormonen zoals leptine en adiponectine kan beïnvloeden, die betrokken zijn bij eetlustregulatie en gewichtsbeheersing.
 • Eiwitten: Een adequate inname van hoogwaardige eiwitten is essentieel voor de productie en functie van hormonen in het lichaam. Eiwitten spelen een sleutelrol bij de regulatie van de stofwisseling.

 

Levensstijl:

 • Stress: Chronische stress kan leiden tot een overproductie van het stresshormoon cortisol, wat de hormoonbalans kan verstoren en problemen zoals slaapstoornissen, gewichtstoename en het metabool syndroom kan veroorzaken.
 • Slaaptekort: Onvoldoende slaap kan hormonen zoals leptine en ghreline ontregelen, die betrokken zijn bij eetlustregulatie, wat kan leiden tot verhoogde eetlust en gewichtstoename.
 • Gebrek aan lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan het handhaven van een gezonde hormoonbalans door de insulinegevoeligheid te verbeteren, ontstekingen te verminderen en te helpen bij het behouden van een gezond gewicht.

 

Het Ketogeen Dieet en Periodiek Vasten als Oplossing

Het ketogeen dieet en periodiek vasten zijn twee benaderingen die kunnen helpen bij het herstellen van de hormoonbalans en het bevorderen van optimale gezondheid:

Ketogeen Dieet:

 • Insuline: Het ketogeen dieet minimaliseert de inname van koolhydraten en verhoogt de inname van gezonde vetten, wat kan helpen bij het reguleren van insulinespiegels en insulineresistentie kan verminderen. Dit is gunstig voor mensen met diabetes type 2 en andere aandoeningen die verband houden met insulineresistentie.
 • Leptine en Ghreline: Het ketogeen dieet kan ook invloed hebben op hormonen die de eetlust reguleren, zoals leptine en ghreline, en kan leiden tot een verminderde eetlust en gewichtsverlies.
 • Cortisol: Hoewel er geen directe link is tussen het ketogeen dieet en cortisol, kunnen de stabiliteit van de bloedsuikerspiegel en het gewichtsverlies dat vaak wordt bereikt met dit dieet helpen bij het verminderen van stress en cortisolniveaus.

 

Periodiek Vasten:

 • Insuline: Periodiek vasten, vooral tijdens vastenperiodes met een lage calorie-inname, kan insulineresistentie verminderen door het lichaam te dwingen opgeslagen glycogeen en vet als energiebronnen te gebruiken.
 • Groeihormoon: Periodiek vasten kan de productie van groeihormoon stimuleren, wat gunstig is voor spierherstel, vetverlies en algehele hormonale gezondheid.

In combinatie met bewuste keuzes op het gebied van voeding en levensstijl kunnen het ketogeen dieet en periodiek vasten krachtige hulpmiddelen zijn om hormoonbalans te herstellen en bij te dragen aan een optimale gezondheid op lange termijn.

 

Conclusie:

Borstkanker is een complexe ziekte met meerdere oorzaken, waarbij hormonen een belangrijke rol spelen. Het handhaven van een evenwichtige hormoonspiegel is van cruciaal belang voor de gezondheid van vrouwen en kan bijdragen aan het verminderen van het risico op borstkanker. Bewuste keuzes op het gebied van voeding en levensstijl, samen met benaderingen zoals het ketogeen dieet en periodiek vasten, kunnen helpen bij het herstellen van de hormoonbalans en het bevorderen van een gezonder leven. Het is belangrijk om met een medische professional te overleggen voordat u grote veranderingen in uw dieet of levensstijl aanbrengt, vooral als u een geschiedenis van hormonale aandoeningen heeft of risico loopt op borstkanker.

Delen

Meer blogs

error: Content is protected !!