Soorten Borstkanker Uitgelegd

Soorten Borstkanker Uitgelegd

Borstkanker is een complexe ziekte die vrouwen over de hele wereld treft. Het is belangrijk om te begrijpen dat borstkanker niet slechts één enkele aandoening is, maar een verzameling van verschillende soorten kankers die zich in de borst kunnen ontwikkelen. Elk van deze soorten heeft unieke kenmerken, diagnosemethoden en behandelingsopties. In deze uitgebreide verkenning nemen we een diepgaande blik op de verscheidenheid aan borstkankers.

 

  1. Invasief Ductaal Carcinoom (IDC): De Meest Voorkomende Vorm

Invasief ductaal carcinoom (IDC), de meest voorkomende vorm van borstkanker, ontstaat in de melkgangen van de borst. IDC heeft de neiging om zich uit de melkgangen te verspreiden naar omliggend weefsel. Dit type borstkanker kan zich manifesteren als een knobbeltje in de borst en wordt vaak ontdekt door zelfonderzoek, mammografie of andere beeldvormende tests. Het is verantwoordelijk voor ongeveer 80% van alle borstkankerdiagnoses.

 

  1. Invasief Lobulair Carcinoom (ILC): Groei in een Strooipatroon

Invasief lobulair carcinoom (ILC) begint in de melkklieren of lobuli van de borst. In tegenstelling tot IDC heeft ILC de neiging om in een strooipatroon te groeien, waardoor het moeilijker te detecteren kan zijn via beeldvormende tests. ILC is minder vaak voorkomend dan IDC en vertegenwoordigt ongeveer 10% van de borstkankergevallen.

 

  1. Ductaal Carcinoom in Situ (DCIS): Een Niet-Invasieve Vorm

Ductaal carcinoom in situ (DCIS) is een niet-invasieve vorm van borstkanker, waarbij de kankercellen zich beperken tot de melkgangen en niet zijn uitgezaaid naar omliggend weefsel. Hoewel DCIS op zichzelf geen levensbedreigende aandoening is, wordt het vaak behandeld om te voorkomen dat het zich ontwikkelt tot invasieve kanker. Het wordt vaak ontdekt tijdens borstscreenings.

 

  1. Lobulair Carcinoom in Situ (LCIS): Een Risicofactor voor Borstkanker

Lobulair carcinoom in situ (LCIS) is een niet-invasieve aandoening waarbij abnormale cellen worden aangetroffen in de lobuli van de borst. In tegenstelling tot DCIS, heeft LCIS de neiging zich niet tot kanker te ontwikkelen, maar wordt het beschouwd als een risicofactor voor het ontwikkelen van invasieve borstkanker.

 

  1. Triple-Negatieve Borstkanker: Agressief en Zonder Receptoren

Triple-negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker waarbij de tumorcellen geen receptoren hebben voor oestrogeen, progesteron en HER2 (een groeifactorreceptor). Dit maakt de behandeling uitdagender, omdat hormoon- en HER2-gerichte therapieën minder effectief zijn. Triple-negatieve borstkanker treft vaak jongere vrouwen.

 

  1. HER2-Positieve Borstkanker: Overexpressie van HER2

HER2-positieve borstkanker wordt gekenmerkt door overexpressie van de HER2-receptor. Hoewel agressief, kunnen gerichte therapieën die specifiek op de HER2-receptor zijn gericht, zeer effectief zijn bij het behandelen van deze vorm van borstkanker.

 

  1. Inflammatoire Borstkanker: Zeldzaam maar Zeer Agressief

Inflammatoire borstkanker is zeldzaam maar uiterst agressief. Het veroorzaakt ontsteking en roodheid van de borst, en groeit snel. Deze vorm van borstkanker kan moeilijker te behandelen zijn en vereist een multidisciplinaire aanpak.

 

  1. Metaplastisch Borstkanker: Unieke Eigenschappen

Metaplastisch borstkanker is een zeldzame en unieke vorm van borstkanker waarbij tumorcellen een combinatie van kenmerken van kanker- en niet-kankercellen vertonen. Het kan variëren in agressiviteit.

 

  1. Phyllodes-Tumor: Bindweefsel Tumor

Phyllodes-tumor ontstaat in de bindweefsellaag van de borst. Deze tumor kan goedaardig (benigne), borderline of kwaadaardig (maligne) zijn. De behandeling varieert afhankelijk van het type en de kenmerken van de tumor.

Delen

Meer blogs

error: Content is protected !!