Wat mag je niet eten tijdens chemotherapie?

Wat mag je niet eten tijdens chemotherapie?

Chemotherapie is een veelgebruikte behandeling voor kanker, maar het kan het lichaam behoorlijk belasten. Daarom is het essentieel om tijdens deze periode extra voorzichtig te zijn met wat je eet en drinkt. Sommige voedingsmiddelen en supplementen kunnen de effectiviteit van de behandeling verminderen of bijwerkingen verergeren. Laten we eens kijken naar enkele voedingsmiddelen en stoffen die je beter kunt vermijden tijdens chemotherapie.

  1. Grapefruit en gerelateerde citrusvruchten

Grapefruit en andere citrusvruchten zoals pomelo, ugli, mineola, tangelo en zure sinaasappel bevatten stoffen die de afbraak van chemotherapie in het lichaam vertragen. Hierdoor blijft er meer van het medicijn in de bloedbaan, wat kan leiden tot sterkere bijwerkingen. Het wordt aanbevolen om 24 uur voor de start van de chemotherapie en gedurende de hele behandeling geen grapefruit en gerelateerde citrusvruchten te consumeren.

  1. Vette vis en omega-3-vetzuren

Hoewel vette vis en voedingsmiddelen rijk aan omega-3-vetzuren over het algemeen als gezond worden beschouwd, moeten patiënten die bepaalde soorten chemotherapie ondergaan, voorzichtig zijn. Dit geldt met name voor Irinotecan en platina bevattende chemotherapieën zoals Cisplatin, Oxaliplatin en Carboplatin. Vette vis zoals haring, makreel, zalm, sardines en ansjovis, evenals visoliesupplementen en producten verrijkt met omega-3-vetzuren, moeten een dag voor, tijdens en een dag na de kuur worden vermeden.

  1. Roken en alcohol

Roken en overmatig alcoholgebruik zijn schadelijk, zelfs zonder chemotherapie. Onderzoek toont aan dat roken de werking van chemotherapie kan verminderen, omdat het de lever activeert, wat resulteert in een snellere afbraak van de medicatie. Stoppen met roken is sterk aanbevolen voor kankerpatiënten. Alcohol heeft een vergelijkbaar effect op de lever, waardoor de chemotherapie mogelijk minder effectief wordt. Het wordt aangeraden om niet meer dan één alcoholische consumptie per dag te gebruiken.

  1. Kruiden en supplementen

Het gebruik van kruiden en supplementen tijdens chemotherapie moet altijd met de behandelend arts worden besproken. Sommige supplementen kunnen de effectiviteit van de behandeling verminderen, zoals Sint Janskruid, kurkuma en Echinaforce. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en supplementen te gebruiken in overleg met medische professionals.

Delen

Meer blogs

error: Content is protected !!